Switzerland unveiled the Novartis Pavilion

Date

Pabellon Novartis Foto Iart Novartis
© Iart Novartis

A new pavilion has been unveiled in the middle of the so-called “Forbidden City” of the Novartis Campus. This is an impressive exhibition venue where technology, sustainable design, and art come together to celebrate medical innovations.

 

The Novartis building complex has created great expectations for bringing together world-class firms and for privacy, so the general public has not had access to them. The first to open its doors is known as the Novartis Pavilion, which was designed by Italian architect Michele de Lucchi from BASEL studio.

 

The construction is an impressive doughnut-shaped building that displays an interactive façade to the delight of all passersby. In this pavilion, Novartis creates a place of learning, knowledge, and exchange where the general public can get closer to the world of science.

 

 

Pabellon Novartis 2 Foto Iart Novartis 1
© Iart Novartis

 

 

Science and art go hand in hand

 

The Novartis Pavilion is a disc-shaped structure covering 1,200 square meters that houses a café, a conference room, a study and research room, and a welcome lounge on the ground floor. The upper level is home to the permanent “Wonders of Medicine” exhibition, which is arranged thematically in five areas.

 

This permanent multimedia exhibition was designed by ATELIER BRÜCKNER with content created in close collaboration with Novartis scientists. The first content or topic is entitled  “Doing medicine,” followed by “The future of healthcare” (technology and society), “Steps through time” (Novartis and the history of medicine), “From lab to patient” (a journey through medicine), and the exhibition ends with “The fragility of life and the search for a cure for disease.”

 

All of them offer visitors impressive interactive content through video screenings, holograms, and digital search screens. The complex includes a theater and both indoor and outdoor gardens for visitors to enjoy.

 

The construction is inspired by the shape of a cell, so it’s an irregular disk that comes to life at night thanks to the combination of organic photovoltaic cells with LED lights. A light show is projected every night for half an hour, making the Novartis Pavilion visible from miles away.

 

 

 

A zero-energy façade

 

Despite its striking light show, the facade of the new Novartis building has zero energy consumption, which plays a symbolic role in its architecture. To this end, AMDL CIRCLE architects performed a series of parametric design studies to define the geometry and graphic image of the façade, which was designed and planned in collaboration with iart.

 

The façade, which uses a new generation of organic photovoltaic modules and a network of LED lights, displays the works of three major international artists: Daniel Canogar, Esther Hunziker, and Semiconductor. The artists chosen by HEK (House of Electronic Arts) in Basel collaborated with scientists to develop light installations inspired by the shapes and colors of cell

s and molecules, as well as the themes of sustainability and the merging of art and science.

 

It’s worth mentioning that this pavilion offers views of the Rhine River, includes acoustic curtains to divide its spaces, and allows visitors to enjoy a wide range of digital technologies, which certainly turns this building into an innovative destination for the campus and,  for the city of Basel.

More
articles

Let us inspire you

NEWSLETTER

Be the first to know about new products, special offers and much more

Your privacy is protected

Permítanos inspirarle

NEWSLETTER

Sea el primero en conocer nuevos productos, ofertas especiales y mucho más

Tu privacidad está protegida